Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor sociale din România, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a decis să implementeze prevederile legislației existente privind auditul social, iar, în parteneriat cu ASSOC, derulează un proiect care vizează legiferarea clară a acestui domeniu.

În acest moment s-au conturat două variante privind modalitatea de reglementare a auditului social, acestea fiind puse în dezbatere, la Baia Mare, în cadrul unei întâlniri care a adus față în față reprezentanți ai Ministerului Muncii, ai instituțiilor publice locale din domeniu – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București, respectiv Maramureș, Direcția de Asistență Socială Baia Mare, respectiv Baia Sprie, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială, precum și ai ONG-urilor.

Participanții au apreciat că auditul trebuie să se concentreze pe impactul serviciilor sociale asupra beneficiarilor și societății (calitatea vieții beneficiarilor, criteriile și standardele care trebuie dezvoltate, eficacitatea și eficiența serviciilor sociale în ceea ce privește costurile, reducerea sărăciei, integrarea socială), respectiv să fie orientate către beneficiari (respectând drepturile beneficiarilor și standardele de viață) și sprijinind furnizorii de servicii sociale pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor.

Calitatea serviciilor sociale trebuie să fie principala preocupare a celor care activează în domeniu, indiferent că reprezintă autoritățile publice sau mediul privat. Subiectul a fost dezbătut de participanții la evenimentul organizat astăzi de ASSOC în parteneriat cu Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin proiectul „Inițiative în politici publice alternative pentru servicii sociale de impact”.

Furnizorii de servicii sociale au de respectat standardele impuse prin acte normative, activitățile fiind corelate la certificatele de acreditare pe care aceștia trebuie să le obțină. Întotdeauna există însă loc de mai bine, iar în acest context s-a discutat despre creșterea calității serviciilor, respectiv despre instrumentele care să permită modernizarea domeniului.

Soluția cel mai des invocată de specialiști este introducerea auditului social. Pentru ca acest lucru să se concretizeze, legiuitorii români trebuie să adopte un act normativ care să creeze cadrul auditului social, iar dezbaterile publice organizate la Baia Mare au privit tocmai acest aspect.